‘Maatwerk is nodig om een toekomst te bieden’

/, Nieuws, Onderwijs-arbeidsmarkt, VO/‘Maatwerk is nodig om een toekomst te bieden’

‘Maatwerk is nodig om een toekomst te bieden’

Samenwerkingsverband VO De Langstraat organiseert bijeenkomst kwetsbare jongeren

Het liefst willen de gemeenten in De Langstraat alle jongeren helpen aan een startkwalificatie en/of toeleiden naar werk. Een lastige ambitie want daarvoor is een hoop energie, samenwerking en bovenal maatwerk nodig. Tijdens de bijeenkomst ‘Een kansrijke overstap van onderwijs naar arbeid voor alle jongeren, door slimme verbindingen tussen Ondernemers, Onderwijs en Overheid’ op 5 oktober werd voor het voetlicht gebracht welke succesvolle projecten er al zijn.

Fons de Wolff (MET Praktijkonderwijs Waalwijk) en Jos Derksen hebben op verzoek van het  Samenwerkingsverband De Langstraat deze bijeenkomst georganiseerd. Zij telden ruim vijftig aanwezigen in de Waalwijkse BaLaDe. Derksen: “Een breed publiek afkomstig uit het bedrijfsleven, het mbo, vo, de zorg en van de gemeenten. Belangrijk, want samen moeten we het doen. School, gemeente, zorginstellingen en werkgevers kunnen het niet alleen. Het publiek woonde een uitgebreid programma bij waarin vooral is aangegeven wat er al is. We wilden een informatiekloof dichten, ik hoop dat de gegeven informatie verder uitwaaiert.”

Route 35
De Waalwijkse Wethouder Ronald Bakker van Economische én Sociale zaken opende de middag. Marion Kolster, projectleider vsv in Regio 35 verzorgde vervolgens één van de inleidingen. Zij ging dieper in op de problematiek van kwetsbare jongeren. Wanneer is iemand een voortijdig schoolverlater? Wat voor mogelijkheden zijn er om hem of haar te helpen? En hoe zorgen we ervoor dat iemand niet buiten beeld raakt? Derksen: “Wat mij betreft betekent het dat een jongere maximaal een week thuis mag zitten, want hoe langer thuis, hoe groter de stap wordt om terug naar school te gaan.” Snelle actie is dus geboden en daarvoor is het van belang dat betrokken partijen goed weten wat er mogelijk is. “Marion vertelde vervolgens over Route 35, een schakelpunt tussen jongeren, projecten, scholen en bedrijven. Waalwijk mag ook gebruik maken van Route 35.”

Maatwerk
Na de pauze stonden de huidige projecten centraal. In korte pitches werden ze toegelicht: De Koning Waalwijk in horeca en zorgMotorcycle SupportBaLaDe Waalwijk, Stage naar arbeid: MET Praktijkonderwijs WaalwijkBaanbrekers Waalwijk, Projecten Voorkomen Voortijdig SchoolverlatenOPDC Boost en Projecten leesbevordering jongeren  van de Openbare Bibliotheek Midden-Brabant. “Het was inspirerend. Bovendien vond ik het mooi om de betrokkenheid van een aantal lokale ondernemers te zien. Bedrijven die werkzaam in de logistiek of beschikken over een magazijn willen graag werken met jongeren met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze willen alleen wél dat zij aan bepaalde basisvaardigheden voldoen. Denk aan op tijd komen, samenwerken en eenvoudige teksten begrijpend kunnen lezen. Bij bijna elke baan moet je tegenwoordig een handleiding kunnen lezen of met een computer omgaan. Niet elke jongere kan dat, daarom zijn deze projecten zo belangrijk. Alleen vond een aantal deelnemers ook dat er veel projecten waren. Waarom kon dat er niet gewoon één zijn? Heel simpel: omdat het toch echt maatwerk is. Iedere kwetsbare jongere heeft net andere begeleiding nodig om een kans te krijgen op werk en een toekomst.”

De uitwerking van de bijeenkomst treft u hier aan.

2017-10-31T18:22:34+01:00 12 oktober 2017|MBO, Nieuws, Onderwijs-arbeidsmarkt, VO|0 Comments

Leave A Comment