Een studie kiezen met je onderbuik

/, LOB/Een studie kiezen met je onderbuik

Een studie kiezen met je onderbuik

Zestien jaar is Marika Jansen wanneer ze begint met haar studie horeca aan De Rooi Pannen in Tilburg. En amper zeventien wanneer ze besluit te stoppen met deze opleiding. Marika wordt getipt over Route 35. Een beroepskeuzeonderzoek vertelt haar wat ze stiekem eigenlijk allang weet: de studie toerisme en recreatie past het beste bij Marika’s interesses. Iets wat haar onderbuikgevoel van meet af aan al aangaf.
Voordat Marika zich aanmeldt bij de opleiding horeca bezoekt ze ook nog andere open dagen. Zo brengt ze een bezoek aan de kappersschool en neemt ze een kijkje op de school voor toerisme en recreatie. En toch gaat ze voor horeca. “Mijn ouders raadden mij aan om voor de opleiding horeca te kiezen, omdat deze heel breed georiënteerd is. Zo kon ik nog alle kanten op. Ik ben namelijk heel snel enthousiast over zaken, maar ook snel weer afgekickt. Ik vond het dus wel logisch klinken dat ik voor iets zou kiezen wat me nog veel keuzevrijheid zou bieden.”

Opluchting
Naarmate het schooljaar vordert komt Marika tot de conclusie dat ‘breed’ ook kan betekenen dat je nergens écht warm voor loopt. “Nadat ik mijn twijfels had uitgesproken naar mijn mentor nam ik in maart van dit jaar het definitieve besluit om te stoppen met mijn horeca-opleiding. Best wel balen natuurlijk, maar ook een opluchting. Toen moest ik gaan bedenken wat ik dan wel graag wilde studeren. Diep in mijn hart had ik al gekozen voor toerisme en recreatie. Ik maakte me alleen een beetje zorgen over het feit of dit dan wel de juiste keuze zou zijn. Mijn vader begreep mijn twijfels en stelde een beroepskeuzeonderzoek voor. Mijn stiefzus was in het verleden bij haar heroriëntatie goed geholpen door Route 35. Vandaar dat mijn vader van dit bureau op de hoogte was.”

Het beroepskeuzeonderzoek
Na een intakegesprek met Ursula Borgharts van Route 35, werd inderdaad besloten over te gaan op een beroepskeuzeonderzoek. “Ik mocht de test bij Route 35 komen maken. Maar omdat ik op dezelfde dag een kennismakingsgesprek met het Koning Willem I College in Den-Bosch gepland had staan waar de opleiding travel en hospitality gevestigd zit, vulde ik de test thuis in. Een kleine week later mailde Ursula mij met het nieuws dat de uitslag binnen was. In een uitgebreid en persoonlijk gesprek namen we samen de testuitslagen door. Tot mijn opluchting kwam ook hier naar voren dat toerisme en recreatie een opleiding is die dicht bij mijn interesses ligt. Inmiddels is de aanmelding rond en start ik in september met de opleiding die bij mij past.”

Andere aanpak
Eind goed al goed. Maar hoe kijkt Marika terug op haar keuzeproces en wat had ze graag anders gezien? “Ik heb zelf best wel wat vooronderzoek gedaan naar opleidingen. Zo heb ik veel informatie op internet gevonden en gelezen en bezocht ik verschillende open dagen. Toch zou ik een volgende keer beter luisteren naar mezelf. Hoe zeer ik de adviezen van mijn ouders ook waardeer. Als ik had geluisterd naar mijn onderbuikgevoel, dan was deze switch mij bespaard gebleven.” Ook de LOB-aanpak van haar middelbare school had Marika graag intensiever ingevuld willen zien. “Op mijn middelbare school maakten we ook wel eens interessetesten, maar met de uitslagen werd vervolgens niets gedaan. Mijn maatschappelijke stage vond plaats bij de HEMA, omdat de bedrijven waar ik graag wilde snuffelen geen tijd hadden voor een stagiaire. Dat was een gemiste kans dus. Ik had tijdens mijn keuzeproces graag meer begeleiding van mentoren en decanen gehad.”

In de praktijk
Marika heeft veel zin in haar nieuwe opleiding en probeert de vaardigheden die van pas komen bij toerisme en recreatie nu al verder te ontwikkelen. “Ik houd van organiseren en bruis van de ideeën. Op dit moment organiseer ik samen met een vriendin een festival speciaal voor jongeren uit de Reeshof, omdat er weinig te doen is voor deze doelgroep in onze wijk. We willen aanstormend talent een podium bieden en zien een programma voor ons vol met muziek, chillen en eten. Ook hebben we een toffe winactie waarbij je kans maakt op een scooter! Ik voel aan alles dat dit geen vluchtig enthousiasme is. Toerisme en recreatie is een blijvertje.”

Wil je meer weten over het festival, heb jij of ken je een goede band of heb je interesse in sponsoring? Mail dan naar: marika.jansen00 (at) hotmail.com

 

2017-07-13T11:14:50+02:00 12 juli 2017|Jongeren, LOB|0 Comments

Leave A Comment